Amsterdam, ZuidwestOever

Genieten aan de Sloterplas op meubilair van Grijsen

Vijf grote banken sieren de Zuidwestoever. Grijsen was, samen met Guido Hermans van ontwerpbureau Stadsruimte B.V. en Caroline Elbers van de gemeente Amsterdam, vanaf het begin betrokken bij herinrichting van de Zuidwestoever. Gezamenlijk is het ontwerp van de banken tot stand gekomen, waarbij Grijsen ook de uitvoering, op zich heeft genomen.

Bij het ontwerp is rekening gehouden met de omgeving. Zo lijkt het vanaf een bepaalde hoek net alsof de bank overgaat in het water. Ook de bewuste keuze van rechte lijnen met ronde hoeken vormt een eenheid in de stadse omgeving en het golvende water. Bij het ontwerp is niet alleen gekeken naar de uitstraling, maar is er ook een weldoordachte constructie bedacht. “Nog nooit eerder hebben wij zo’n constructie voor een bank gemaakt. Maar dit project aan de Zuidwestoever vroeg om bijzonder maatwerk. Daarom is de bank modulair opgebouwd”, geeft Patrick Grijsen, directeur Grijsen aan.

Ondanks de afmeting van de banken was het mogelijk om de banken grotendeels in de eigen productie te maken. “De constructie van de banken is zo uitgedacht dat de houten delen, er als het ware, aan op gehangen kunnen worden. Dit kon allemaal in huis bij ons gemaakt worden”, vertelt Martijn ten Pas, meewerkend voorman bij Grijsen. ”Ter plekke hoefde deze alleen nog, als een logische puzzel, in elkaar te worden gezet. Hierdoor zien de banken er perfect uit”. De ledverlichting, die aan de onderkant van de banken is gemaakt, zorgt ’s avonds voor een sfeervol geheel. Naast deze zitelementen heeft Grijsen ook de brede trap naar het water op diverse plekken voorzien houten zitelementen.

De nieuwe inrichting van de Zuidwestoever, het gedeelte ten zuiden van restaurant Meram, Grand café Sloterplas en restaurant Canton, moet er voor zorgen dat men meer kan beleven, genieten en recreëren aan de Sloterplas. Onderdeel van deze nieuwe inrichting was het creëren van meer zitgelegenheid.